kosteuskayra

Käyrä kuvaa ilman sisältämää absoluuttista vesimäärää 100% suhteellisessa kosteudessa eri lämpötiloissa.

Miksi mökissä tuntuu keväällä kolealta?

Kun kylmänä olevalle mökille tulee keväällä ja aukaisee oven, tuntuu mökissä sisällä olevan kylmempää ja kosteampaa kuin ulkona. Mutta miksi mökki on kostea ja kolea juuri keväällä? Alkutalvesta kaikki tuntuu vielä olevan hyvin...


Vastaus löytyy vesihöyryn käyttäytymisestä ja suhteellisesta kosteudesta. Olosuhteista riippuen vesihöyryä on ilmassa aina jokin absoluuttinen määrä, eli tietty grammamäärä vettä kuutiometrissä ilmaa. Käytetään esimerkkinä 5 g/m3, mikä on hyvin lähellä kylläisen vesihöyryn määrää 0°C lämpötilassa. Toisin sanoen nolla-asteisen ilman suhteellinen kosteus on 100%, kun se pitää sisällään 5 g vesihöyryä kuutiometrissä ilmaa.

Jos lämpötila laskee alemmaksi, osa vesihöyrystä tiivistyy, muuttuu näkyväksi sumuksi ja tiivistyy kosteudeksi lähellä oleville pinnoille. Jos lämpötila puolestaan nousee, laskee ilman suhteellinen kosteus alhaisemmaksi, vaikka absoluuttinen vesihöyryn määrä säilyy muuttumattomana. Esim. +10°C lämpötilassa 5 g/m3 merkitsee vain noin 50% suhteellista kosteutta – siis melko kuivaa ilmaa. +20°C lämpötilassa oltaisiin jo alle 30% suhteellisessa kosteudessa.

Vesihöyryllä (kuten muillakin kaasuilla) on sellainen ominaisuus, että sen absoluuttinen määrä ilmassa pyrkii jakautumaan tasaisesti. Vesihöyry esim. pyrkii kulkemaan vähitellen rakennuksen seinien läpi siten, että vesihöyryn absoluuttinen määrä – tai osapaine – on sama sekä sisällä että ulkona.

Edellä kuvatussa 5 g/m3 tilanteessa (vesihöyryn osapaineen ollessa noin 6,5 mbar) vesihöyry pyrkii kulkemaan mökin seinän läpi siten, että molemmilla puolilla seinää vesihöyryn osapaine on yhtä suuri. Koska vesihöyry ei kulje rakenteen läpi hetkessä, saattaa syntyä eräänlainen ”pumppausilmiö”: päivällä lämpötilan nopeasti kohotessa ja lumen sulaessa ulkoilman sisältämä vesihöyryn määrä nousee ja vesihöyry alkaa siirtyä rakennuksen sisälle.

Päivän aikana lisääntynyt kosteus ei ehdi poistua yön aikana, varsinkin kun suuri osa siitä on tiivistynyt rakenteisiin. Lopputuloksena on, että mökki on sisältä kosteampi kuin ulkoilma. Kun mökin sisälämpötila on samalla alhaisempi kuin ulkoilma päivällä, nousee ilman suhteellinen kosteus selvästi ulkoilmaa korkeammaksi.

Vaisalan kosteuslaskuri

Humidity-FI-912x200-px

 

Jos ilman kosteuden käyttäytyminen eri lämpötiloissa, vesihöyryn osapaine ja kastepiste kiinnostavat enemmän, klikkaa yllä olevaa kuvaketta ja tutustu Vaisalan monipuoliseen laskuriin.Tilaa uutiskirje

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja tilaa uutiskirje. Pysyt aina ajan tasalla aurinkoenergian kuulumisista.

Aurinko Lietso

Kauppahuone Lampila Osakeyhtiö
Leiniläntie 86
52550 Hirvensalmi

Puh: 010 666 5350
Email: info (at) lietso.fi

Ajankohtaista