aurinko asennus

Aurinkopaneelien sijoitus ja asennus

Yleensä aurinkopaneelit sijoitetaan rakennuksen katolle. Siellä on joutavaa tilaa, missä paneelit ovat poissa tieltä ja samalla reilusti maanpinnan yläpuolella, jolloin varjostavia tekijöitä on yleensä vähemmän. Jos harjakatto on suunnilleen itä-länsi -suuntainen, on etelän puoleinen lape usein erinomainen sijoituspaikka. Paneelit on helppo asentaa lappeen suuntaisesti ja lappeen kallistus suuntaa paneelit kohti aurinkoa.

ilmansuunnat

Jos paneelien suunta on kaakkoon tai lounaaseen, ei se vaikuta kovinkaan paljoa niistä saatavaan tuottoon. Jossain tilanteessa saattaa jopa olla parasta suunnata paneelit länteen! Silloin saadaan talteen iltapäivän aurinko ja tuotto on suurin silloin, kun ollaan kotona ja kulutetaan energiaa ruoanlaittoon ym. Kulutusprofiili kannattaa kartoittaa ennen lopullista päätöstä.

korkeuskulmat

Suomessa optimaalinen aurinkopaneelien kulma suhteessa vaakatasoon on noin 45 astetta. Mikäli painopiste on kesällä saatavalla energialla, voi kulma olla loivempi. Jos harjakatto on suhteellisen loiva, mutta muuten hyvin sovelias paneeleille, kannattaa sitä käyttää. Tarvittaessa voidaan laittaa hiukan useampi paneeli kompensoimaan loivasta kulmasta aiheutuva tehon aleneminen.

Maa- ja tasakattoasennuksessa ilmansuunta ja korkeuskulma voidaan yleensä asettaa juuri halutuksi. Joissain tapauksissa käytetään jopa manuaalista korkeuskulman säätöä, jolla paneelit kallistetaan loivempaan kulmaan kesäksi ja jyrkempään talvikaudeksi. Pari kertaa vuodessa tapahtuva säätö ei ole kovin iso työ, jos sen avulla saadaan enemmän energiaa ja lumi putoaa aikaisemmin keväällä paneelien päältä.

Jos maahan tai tasakatolle asennetaan useampi rivi paneeleja, pitää rivien välimatka olla riittävän suuri, että etelän puoleiset rivit eivät varjosta takana olevia. Aivan keskitalvella varjostumista ei käytännössä voida välttää, mutta silloin paneelien tuotto on muutenkin vähäinen.

vaisala web muokattu

Seinäasennus on yksi vaihtoehto. Tässä paneelit muodostavat samalla auringonvarjon ikkunoille kesäaikana. Rakennus on Vaisala Oyj:n pääkonttori Vantaalla. Paneelien kokonaisteho on 100 kWp ja ne tuottavat noin viidenneksen rakennuksen vuotuisesta sähkönkulutuksesta.Tilaa uutiskirje

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja tilaa uutiskirje.
Pysyt aina ajantasalla Ahjo -ratkaisuista.

Ahjo Energia

Sähköliike T. Koponen Oy
Kermanrannantie 3
79700 Heinävesi 

Joonas Koponen
Puh: 0400 989 017
Email: joonas.koponen@slkoponen.fi

 

Ajankohtaista